Tim in Gorazd na SP MongolijaUlan Bator, Mongolija, 16.7.2023. Drugi dan svetovnega prvenstva v ju-jitsu, je Tim Toplak iz JJK Shinto, v kategoriji ju-jitsu borbe do 69 kg, osvojil bronasto medaljo.
 

Tim Toplak, tretji na aktualni svetovni rang lestvici, je prvo borbo proti Eccu van der Veeru (NED) zmagal suvereno z rezultatom 14:5. V drugem krogu se je pomeril s svojim rivalom, Dmitriijem Beshenetcom, ki na svetovnem prvenstvu tekmuje pod nevtralno zastavo mednarodne ju-jitsu zveze (JJIF). Napeta in zahtevna borba se ni izšla Timu v  prid, Bechenetc je bil premočan (7:14) – slednji je nato osvojil zlato.

Tim je nato dobil priložnost v popravnih borbah, kjer se je naprej srečal z Jasperjem der Beerjem (NED). Tu je pokazal, iz kakšnega testa so šampioni – borbo je suvereno zmagal na polovici s polnim številom iponov (50:0). S trenerjem sta postopno in potrpežljivo gradila taktiko borb, tako da je zmagal tudi naslednjo borbo z Jesperjem Kilbakom (DEN) – po izteku časa naporne borbe je semafor pokazal 17:4 v prid Timu. Naslednji na blazinah je bil Zakhar Gorbunov (JJIF). Tim je vodil od začetka, se ne pustil zmesti nekontroliranim tehnikam nasprotnika ter po navodilih trenerja, ki je vmes še taktično primerno in pravočasno vložil protest in video revizijo akcije, ki je Timu pridobila dve točki (ipon), borbo pripeljal uspešno do konca z rezultatom 50:0 – ter s tem zasedel končno tretje mesto in osvojil bronasto medaljo.

Kategorija do 69 kg je pregovorno ena najtežjih. V Mongoliji je v tej kategoriji nastopilo 17 tekmovalcev iz enajstih držav (v kategoriji do 77 kg, 18 tekmovalcev iz dvanajstih držav). Kljub temu, da se je prvenstva udeležilo manj držav kot zadnjega v Abu Dhabiju, pa so prišli vsi najboljši.

Dmitrii Beshenetc je sicer med TOP 20 na aktualni lestvici mednarodne zveze (zaradi manjšega števila tekmovanj, ki se jih je udeležil v zadnji dveh letih). Na splošni lestvici mednarodne zveze (JJIF All Time Ranking) pa je na prvem mestu v kategoriji do 69 kg Tim Toplak, za petami mu je Dmitrii Beschenetc.

Tim je z medaljo dopolnil lepo bero mednarodnih uspehov – nova medalja se je pridružila bronu iz Svetovnih iger, zlatu, srebru in dvema bronoma svetovnih prvenstev ter dvema zlatima in dvema srebrnima medaljama iz evropskih prvenstev.

TIMU IN GORAZDU ISKRENE ČESTITKE ZA PONOVEN IZJEMEN USPEH!!
SP Mongolija logo